Adalah amat perlu ternakan diberi makanan
yang seimbang dan mencukupi supaya ianya boleh menghasilkan produk yang optima
dan bermutu didalam masa yang sesingkat mungkin. Oleh itu pengusaha perlulah
mengetahui bahan-bahan makanan yang ada dan boleh didapati dengan mudah dan
murah, serta mengenali kandungan
nutrien bahan-bahan tersebut. Penternak
juga perlu mengetahui berat badan, taraf pengeluaran dan kebuntingan serta
kesihatan ternakannya.
Panduan Teknikal ini dimuatkan dengan kandungan
berbagai jenis bahan makanan yang boleh didapati di negara ini. Bahan-bahan
makanan tradisional, sisa, pokok renek dan lain-lain yang dimuatkan telah
didapati daripada seluruh negara,
dianalisis di Kluang mengikut
kaedah-kaedah ujian yang diiktiraf yang mana setiap contoh adalah angka ujian
daripada kutipan selama lebih lima tahun dan setiap bahan adalah purata
daripada sekurang-kurangnya lima ujian. Jenis-jenis analisis yang dijalankan
dan dimuatkan didalam ini ialah analisis Proximat yang dijalankan menggunakan kaedah-kaedah
AOAC (1980), Tenaga Metabolisme (ruminan) menggunakan kaedah “Gas Test oleh Menke
(1979). Tenaga Metabolisme (unggas)
menggunakan kaedah KM. Clegg (1956), Cerakinan
Serat (Fibre fraction) menggunakan kaedah Goering dan Van Soest (1970), logam menggunakan
Atomic Absorption Spectrophotometer dan Fosforus menggunakan kaedah Komplek
Molybate/Metavanadate. Selain daripada itu panduan ini memuatkan juga anggaran
keperluan-keperluan nutrien bagi berbagai kelas ternakan lembu. Kebanyakannya didapati
daripada Nutrient Requirements of Dairy Cattle, NRC (1978), kedalam bentuk yang
lebih mudah diterima. Beberapa kaedah perumusan makanan juga telah dibincangkan
dan akhir sekali suatu panduan yang di jadualkan bagi penternak mengetahui
dengan mudah jumlah makanan konsentrat yang perlu diberikan apabila mereka mengetahui
berat lembu, taraf pengeluaran, nombor laktasi dan kandungan tenaga di dalam foraj
yang digunakan semasa.
Adalah diharapkan panduan ini sekurang-kurangnya
dapat memudahkan pengendalian pemberian makanan oleh penternak dan ladang-ladang
dan menyemak kandungan bahan-bahan makanan yang akan digunakan serta merumus
sendiri makanan ternakan mereka berpandukan kaedah yang ditunjukkan. Semoga panduan
ini dapat memberi manfaat kepada penternak-penternak,
No comments:
Post a Comment
Tinggalkan komen anda disini