Cara Membuat Silaj Yang Betul dan Lengkap


Silaj merupakan bahan makanan ternakan hasil daripada pemeraman foder basah atau bahan sampingan pertanian yang disimpan di tempat yang kedap udara. Foder yang berkelembapan tinggi (65-75%) diperam dalam keadaan tanpa udara (anaerobik) dalam jangkamasa yang lama bagi mengelakkan kerosakan.
Tujuan utama pengeluarannya adalah untuk menyimpan foder atau bahan makanan ternakan tanpa mengurangkan mutu pemakanan dan silaj yang dihasilkan digunakan terutama ketika kekurangan foder atau bahan makanan ternakan terutama di musim kemarau atau banjir.
Bahan Yang Perlukan
Rumput: Semua jenis rumput terutama rumput gajah
Lain – lain: Bahan sampingan pertanian seperti pelepah sawit dan batang (stover) jagung
Prospek Memajukan
Sebab-sebab:
Penternak semakin progresif dan komersial.
Kekurangan masa dan buruh memungut foraj atau mengembala ternakan.
Tekanan ke atas kawasan ragut akibat proses urbanisasi.
Kesediaan bahan sampingan pertanian yang banyak.
Kewujudan foder yang bermutu tinggi.
Keupayaan silaj dikomersialkan.

Cara Membuat Silaj Sebagai Sumber Makanan Ternakan
Rumput dipotong pendek antara 3-15cm keratan dengan menggunakan mesin khas ’CHOPPER’. Rumput perlu dilayukan – bahan kering 30% adalah terbaik. Pengisian foder dan pemampatan dilakukan secepat mungkin, Penutupan hendaklah dilakukan segera.
Ada beberapa jenis silo (bekas) yang boleh digunakan:
Silo Palung (kerek)
Silo Tong Drum Plastik
Silo Bungker
Silo Wrap
Pengurusan semasa memberi makan kepada ternakan:
Silo yang baik bersaiz sederhana
Apabila silo dibuka, ianya patut dihabiskan pada hari itu juga
Silaj yang rosak berwarna kehitaman/berkulat.

Cara Membuat
Fasa 1
Rumput dimasukkan ke dalam silo
Respirasi berterusan
Oksigen digunakan
CO2 dan haba dihasilkan
Suhu meningkato
Fasa 2
asetik dikeluarkan
pH turun dari 6.0 ke 4.2o
Fasa 3
Asid laktik di hasilkan
Asid asetik menurun
Fasa 4
Pengeluaran asid laktik berterusan
Suhu turun
Aktiviti bakteria terhenti pada pH 4.
Faktor Yang Diperlukan Untuk Membuat Silaj Berkualiti
Keadaan kedap udara untuk menjadi persekitaran anaerobik
Kelembapan foraj 65-75%
Cukup karbohidrat larut (>3%)
Bahan boleh dimampat untuk menyingkir udara
Bahan tidak tercemar dengan benda asing seperti tanah.
Jumlah Yang Perlu Diberikan Kepada Setiap Ekor Ternakan
Setiap hari ternakan memerlukan pastura atau foder segar yang bermutu sebanyak 7% daripada berat badan mereka ATAU 3% bahan kering. Bagi mengurangkan pembaziran ia perlu diberi tidak melebihi keperluan dan dimasukkan dalam tempat makanan yang sesuai.
Prinsip Penyimpanan
Foraj disimpan dalam persekitaran pH rendah(4.2) dan anaerobik di mana proses biokimia dan aktiviti bakteria pengurai aerobik serta kulat akan terhalang.
Kelebihan
Lebih selera daripada rumput kering
Tidak bergantung kepada cuaca
Boleh disimpan lebih lama tanpa kerosakan
Tidak mudah terbakar
Kurang ruang penyimpanan
Kesimpulan
Kejayaan dalam pengeluaran silaj membantu dalam penyelesaian pemakanan ternakan yang semakin meningkat.
Pengeluaran silaj yang efisien mengurangkan kos makanan.
Kesediaan bahan sampingan pertanian yang banyak membantu pengeluaran silaj.
Secara am silo mestilah kedap udara.
Pengendalian bahan silaj sangat perlu dalam pemilihan silo.
Silaj mampumemainkan peranan dalam menampung keperluan makanan ternakan di Malaysia.
Cara Membuat Silaj Napier
Rumput napier 160 batang – 80kg ( 1 tong drum)
Molasses – 800 gram
Garam – 800 gram
Urea – 400 gram
Air – 3.2 kg
Additif – EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – cth:-100ml laktos, 900ml air).
Kadar peratusan:
Molasses – 1%
Garam – 1%
Urea – 0.5%
Air – 4%
Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.
Cara-cara:
Cincang/mesin rumput napier.
Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/laktos.
Tutup rapat (kedap udara).
Peram 21 hari
Cara Membuat Silaj Jagung
Pokok jagung 420 batang – 70kg ( 1 tong drum)
Molasses – 700 gram
Garam – 700 gram
Urea – 350 gram
Air – 2.8 kg
Additif – EM atau Laktos atau EIMO ~ 1 liter (setelah di campur air – 100ml laktos, 900ml air).
Kadar peratusan:
Molasses – 1%
Garam – 1%
Urea – 0.5%
Air – 4%
Additif – EM atau Laktos atau EIMO – 1%.
Cara- cara:
Cincang/mesin rumput napier
Masukkan dan mampatkan ke dalam bekas kedap udara.
Siram dengan larutan molasses/garam/uraea/air/additif.
Tutup rapat (kedap udara).
Peram 21 hari

Rumput yang sedia di proses untuk membuat silaj

Batang jagung dimesin menggunakan mesin ‘CHOPPER’

Rumput yang telah di mesin ditimbang untuk kiraan bahan-bahan campuran

Rumput dimampat supaya kedap udara

Bahan-bahan seperti molasses,garam,urea,air dan Laktos dicampurkan

Silaj yang telah siap dan sedia untuk diperamkan selama 21 hari

No comments:

Post a Comment

Tinggalkan komen anda disini

IBADAH KORBAN DAN BEBERAPA ISU SEMASA YANG BERKAITAN DENGANNYA

PENDAHULUAN Ibadah korban merupakan satu ibadah yang amat mulia di sisi Allah s.w.t. Di dalamnya terkandung banyak hik...